Spechtenstraat 18, 3078 Everberg

 

Everberg


De versterkte Everberg tegen de Grubbe, dicht bij de Oude Baan van Brussel naar Leuven, was een bolwerk van de heren van Rotselaar. Een nieuw kasteel, het Hof van Montenaken, werd gebouwd in het Broek. Het werd vernoemd naar de familie van Montenaken die heren van Everberg werden. Willem kreeg de functie van drossaard van Brabant in 1420. Op de plaats van zijn waterburcht staat nu het kasteel de Merode. 

Everberg was als tiendgebied een rijkdom voor het Groot Gasthuis van Leuven. Deze instelling had een eigen pachthof in Everberg, het nu nog bestaande Gasthuishof in de Dalemstraat. 

In 1686 kreeg de familie de Rubempré, die het kasteel van Everberg bewoonde, de titel van prins van Rubempré en Everberg. De prinsen van Rubempré waren opperjachtopzieners van Brabant.

Medio negentiende eeuw stond in Everberg de olieslagmolen Vandervorst. Na de graancrisis in het begin van de twintigste eeuw, richtte men melkfabrieken op. De houten standaardmolen van Everberg werd vervangen door een stenen bovenkruier. Aan het einde van de negentiende eeuw waren er op de Grubbe en in de Warande nog groeven van ijzerzandsteen. 

De bevolking van Everberg groeide gestaag van 938 inwoners in 1801 over 1704 in 1910 naar 2637 in 1976 Sinds 1976 door de gemeentefusie is Everberg een deelgemeente van Kortenberg. 

In Everberg ontstond in het midden van de negentiende eeuw het klooster van de Annonciaden, dat de bescherming genoot van de familie de Merode. 

De filoloog Karel Stallaert (1820-1893) bouwde zijn villa aan de Dalemstraat. Hij werd in 1893 voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal en Letterkunde.


Bezienswaardigheden van Everberg
- Het Kasteel de Merode
- Het Biesthof
- Sint-Martinuskerk
 



E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram