De sauna, positief effect op depressie?
Heb je je nooit afgevraagd waarom beweerd wordt dat bij angst of zelfs depressie een sauna of een warm bad wordt aangeraden om zich beter te voelen? Men denkt hierop nu een antwoord te kunnen geven. En het dit is heel simpel: korte perioden van verhoogde lichaamstemperatuur (hyperthermie) zou een antidepressivum zijn.
Men heeft onlangs twee studies gedaan waarin personen met een geval van zware depressie werden geplaatst in een high-tech infrarood sauna, om zo dus hyperthermie op te wekken. Vervolgens keek men wat het effect was op de depressieve symptomen van de proefpersonen.
In de eerste studie van 16 personen met ernstige depressie verminderde een enkele hyperthermie behandeling hun depressie, gemeten na vijf dagen, met bijna 50%.
De resultaten van deze eerste studie waren opmerkelijk, maar de studie had een significante zwakte: er was geen inactieve vergelijkende conditie (placebo) die ons zou kunnen laten weten of het gunstige effect specifiek was voor de hyperthermie of meer resulteerde uit de vele niet specifieke stemmingsverbeterende effecten van het meedoen door de patiënten aan een dergelijke studie.
Om dit probleem aan te pakken werd een tweede, grotere studie uitgevoerd waarin men de helft van de deelnemers willekeurig behandelde met actieve hyperthermie en de andere helft met een behandeling die elk aspect van de hyperthermiebehandeling, behalve de hoge hitte, nabootste.
Zoals in een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel werd beschreven, bevestigde de resultaten van de tweede studie deze van de eerste studie. Een enkele hyperthermie behandeling gaf een snel en krachtig antidepressief effect. En opvallend, dit effect werd niet waargenomen bij de depressieve patiënten die de placebo behandeling hadden gekregen. Bovendien bleef het positieve effect van een enkele hyperthermie behandeling gedurende zes weken nawerken. Dit laatste was voor de onderzoekers nog het meest verrassend.
Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, moet nog veel meer onderzoek gedaan worden voordat we kunnen vertrouwen hebben op welke manier een hyperthermie behandeling het best kan toegepast worden om depressie te behandelen. Grotere studies moeten worden gedaan om deze bevindingen grondiger te onderzoek en eventueel te bevestigen.
Ook omdat er alleen een enkele behandeling werd bestudeerd, is men nog niet zeker of bij herhaalde behandelingen het effect groter is of dat het antidepressief effect langer duurt. Men weet ook nog niet of hogere of lagere warmte betere resultaten zou opleveren.
Het is nog te vroeg om te beweren dat men bij depressieve symptomen zo snel mogelijk een afspraak moet boeken bij de dichtsbijzijnde prive sauna. Helaas, hoewel medische hyperthermie behandelingen in Europa al veel gebruikt worden, zijn deze nog niet goedgekeurd, ook niet in de Verenigde Staten door de Food and Drug Administration (FDA). Het is dus nog nodig om meer onderzoek te doen.
In de tussentijd kan een sauna cyclus toch al hulp bieden bij depressie, omdat het ten minste al een zekere mate van hyperthermie induceert. Maar voor alle duidelijkheid, een sauna is op geen enkele manier een vervanging van antidepressiva of andere medicijnen of behandelingen.
Ook moet gekeken worden wat de eventuele effecten kunnen zijn indien men antidpressiva neemt en in de sauna gaat (dit geldt ook voor andere geneesmiddelen). Raadpleeg dus steeds uw arts voor zijn of haar specifieke aanbevelingen die voor u meest geschikt zijn.
Terug naar Prive Sauna Akwa